sâmbătă, 10 decembrie 2016

CHEQUIQUERAO


Drumul montan spre orașul incaș pierdut din Choquequirao este unul dintre cele mai dificile din Peru.  Din orașul Cachora, situat la vest de orașul Cusco, la 161 km, se parcurge un drum ușor de 18 km până la Capuliyoc Mountain, apoi în continuare pentru a ajunge Playa Rosalinas, unde călătorii pot face o escală pentru noapte. Treziți devreme, Călătorii montani trebuie să traverseze râul Apurímac. După traversare trebuie parcurși 8 km de serpentine în urcuș puternic și istovitor pentru a ajunge la un loc de camping din apropierea ruinelor incase. Apoi, în dimineața următoare, trebuie parcurși o altă porțiune de drum greu până la 2 km de ruine, la 3.100 de metri deasupra nivelului mării. 
"Am avut oameni în '60 și '70 care au făcut cale întoarsă", a declarat Juan Barrios, un ghid de la compania montană Adventure Life. Unii călători neavizați gândesc că, pentru că doar 28 de km de întoarcere pot face numai într-o singură zi. ”Pentru întreaga expediție sunt necesare șase sau șapte zile".
Apare foarte logic că Choquequirao atrage doar aproximativ 30 de vizitatori pe zi, în timpul sezonului estival (iunie-august). Este demn de comparat acest număr cu cei 2.500 de oameni care sosesc în fiecare zi la orașul incas renumit Machu PicchuIn schimb pentru cei care fac această călătorie obositoare, recompensele sunt abundente: pustietăți luxuriante și vederi muntane la fiecare pas, alături de șansa de a explora ruine antice fascinante aproape singur.
Se presupune că acest areal arheologic a fost creat aproximativ în același timp ca Machu Picchu, adică la jumătatea sec.al 15-lea. Arealul arheologic Choquequirao este de fapt mai mare decât omologul său mult mai bine-cunoscut și cu un trafic mult mai mare, chiar incomparabil Dar, foarte putin a fost scris Despre alt oraș pierdut în munții din Peru s-a scris mult mai puțin, iar arheologii lucrează încă mult la descoperirea de noi părți ale complexului de ruine, lăsând viața de pe munte relativ nestingherită. Doar aproximativ 30% din bogăția arheologică de la  Choquequirao a fost restaurată.
Dar mulțimile nu vor sta departe pentru mult timp. Oficialii estimează că lucrările de construcție la primul transport de cablu pentru Choquequirao va fi finalizat aproximativ în 2016. Astfel călătoria de mai multe zile se va limita la o plimbare de 15 minute cu tramvaiul. Ca rezultat, de la o mână de excursioniști care se aventurează în prezent la o astfel de călătorie în fiecare săptămână, afluența ar putea crește la 3.000 de vizitatori pe zi.
Proprietarii de cazare din zonă speră deja la un aflux crescut de turiști după încheierea, în august 2014, a podului Puente Rosalina, care se întinde peste râul Apurímac. Operatorii de turism vor putea trece cu ușurință podul călare, în loc de a folosi un sistem de scripete acționat de mână pentru a transporta turiștii peste râu, unul câte unul, eliminându-se angajarea unui alt grup de cai care să aștepte pe cealaltă parte a râului.
Având în vedere că realizarea podului a durat șase ani, unii localnici se bazează încă pe transportul prin cablu. De fapt, data de finalizare a fost deja amânată de două ori. "Prea multă luptă", a declarat Julian Cobarruvias, proprietarul de camping Santa Rosa Baja.
Insă un lucru este, însă, sigur: Arealul arheologic Choquequirao este spectaculos acum, mai ales din cauza faptului că este aproape neatins și se află la distanță mare. Chiar dacă orașul pierdut în munți a fost descoperit, de exploratorul spaniol Juan Arias Díaz în 1710, iar săpăturile au început în anii 1970, ruinele încă mai crează senzația turiștilor că ar fi primii care le găsesc. (In comparație, Machu Picchu care a fost descoperit în 1911, și la care săpăturile au început anul următor.)
In liniștea dimineții, călătorul privește peste ruinele și cheile râului Apurímac, înconjurat de munți acoperiți de zăpadă precum Ampay, Panța și Quishuar. Rămâne uimit, nu doar la frumusețea în fața lui, dar și de puterea trecută a Imperiului Incas. El poate admira detaliile proprietăților regale neterminate de la Pachacutec, care au fost împărțite într-o jumătate inferioară și una superioară. Totul a fost construit cu o admirabilă precizie: izvoarele de apă realizate din pietre mari, casele cu uși duble pentru a prezuma bogăția și puterea locuitorilor acestora, plăcile plane de sub ferestre pentru a stoca produsele alimentare prin refrigerare. 
Va veni cu siguranță un moment în care arealul arheologic de la Choquequirao își va schimba interesul. Atunci când va fi construit transportul prin cablu și se vor crea facilități extinse de călătorie, turismul va intra plin avânt. Dar, pentru moment, Choquequirao recompensează pe puțini aventuroși ce au aflat și vor să trăiască intim prin orașul pierdut, oraș care pare că nu a fost găsit niciodată de cuceritorii europeni.
Modul ideal de a ajunge la Choquequirao este cu un ghid. Aventura poate dura cinci, șase și 12 zile în călătorii cu grupuri de până la 12 persoane. Cele mai multe companii de turism oferă aproape tot ceea ce au nevoie turiștii: corturi, produse alimentare, apă, saci de dormit și bastoane, iar caii sunt folosiți pentru a ajuta transportul celor mai multe bagaje.
La cele relatate se simte nevoia adăugării de amănunte de ordin istoric și arhitctonic.
Choquequirao (în ortografia hispanizată) este o locație arheologică incasă plasată în sudul statului Peru, similară ca structură și arhitectură cu Machu Picchu. Ruinele sunt compuse din clădiri și terase la niveluri superioare și inferioare. Un deal la cota înaltă a orașului a fost nivelat și inelat cu pietre pentru a crea o platformă de 30 X 50 de metri.
Choquequirao se află la altitudinea de 3.050 de metri pe pinteni ai lanțului muntos Vilcabamba din districtul actual Mollepata, provincia Anta din regiunea Cusco deasupra văii râului Apurímac. Complexul are circa 1.800 de hectare, din care s-a excavat în jur de 30-40%.
Locația poate fi atinsă de o excursie de două zile, pornind din Cusco, așa cum s-a arătat mai sus.
Choquequirao este un oraș al incașilor creat extins pe munte în sec. 15 și continuat chiar  în sec.16-lea, sau numit mai corect Tawantinsuyu. Complexul constructiv a avut două etape majore de creștere. Regele Pachacuti a fost cel care a fondat Choquequirao, iar fiul său, Tupaq Inka Yupanki, l-a remodelat și extins după ce a devenit Sapa Inka. Choquequirao este situat în zona considerată a fi proprietatea lui Pachacuti, care include zonele din jurul râurilor Amaybamba, Urabamba, Vilcabamba, Victos și Apurímac. Alte site-uri din acest domeniu sunt Saywite, Machu Picchu, Chachapampa (Chachabamba), Chuqisuyuy (Choquesuysuy) și Wamanmarka (Guamanmarca). Toate împărtășesc stiluri arhitecturale similare cu Choquequirao. Stilul arhitectural include mai multe caracteristici importante, ce se aseamănă cu cele de la  proiectarea locației Chachapoya, ceea ce sugerează că lucrătorii de la Chachapoya au fost probabil implicați în construcția de la Choquequirao. Acest lucru sugerează că, probabil, Tupaq Inka a fost cel care a ordonat construcția. Documente coloniale spaniole sugerează, de asemenea că Tupaq Inka a condus Choquequirao până când marele său nepot, Tupa Sayri, a revendicat proprietatea terenurilor sitului și a celor învecinate, în timpul colonizării spaniole.
A fost unul dintre ultimele bastioane de rezistență și de refugiu al Fiului Soarelui (a "Inca"), Manco Inca Yupanqui, care a fugit de la Cusco după ce  asediul orașului a eșuat în 1535.
Potrivit Biroului de Turism din Peru, "Choquequirao a fost, probabil, unul dintre punctele de control de intrare în Vilcabamba, precum și un centru administrativ care îndeplinea funcții politice, sociale și economice. Desfășurarea sa urbană a urmat modelele simbolice ale capitalei imperiale, cu locuri rituale dedicate lui Inti (zeul soarelui incas) și strămoșilor, pe pământ, apă și altare ale altor divinități, cu vile pentru administratori și case pentru meseriași, depozite, dormitoare mari sau kallankas si terase agricole aparținând Inca sau localnicilor. Oraşul a jucat, de asemenea, un rol important ca o legătură între Amazon junglă și orașul Cusco.
După cum s-a mai amintit, Choquequirao este situat la o altitudine de 3.050 m deasupra nivelului mării, pe un pinten orientat spre sud-vest față de un vârf glaciar deasupra râului Apurimac. Regiunea este caracterizată topografic de munte și este acoperită cu floră și faună amazoniană. Se află la 98 km vest de Cusco, în intervalul Willkabamba. Complexul cuprinde 6 km pătrați. Architectural este similar cu Machu Picchu. Principalele structuri, cum ar fi templele, Huacas, reședințele de elită, și sistemele cu rol de fântână sau baie sunt concentrate în jurul a două popasuri de-a lungul crestei, obiective care cuprind aproximativ 2 km pătrați, urmând un design urban Inca. De asemenea, există un conglomerat de clădiri comune, înghesuite departe de piață. Excavațiile și elementele de suprafață sugerează că acestea au fost, probabil, folosite pentru ateliere și pentru prepararea alimentelor. Cele mai multe clădiri sunt bine conservate și bine restaurate, iar restaurarea continuă.
Terenul din jurul complexului a fost modificat foarte mult. Zona centrală a site-ului a fost nivelată artificial, iar pe pantele din jur au fost amenajate terase, pentru a permite cultivarea și construirea de zone rezidențiale mici. Terasele tipice incașilor formează cele mai mari constructii din complex.
Multe dintre structurile ceremoniale sunt asociate cu apa. Există două locuri neobișnuite, tip templu wak'a, care se află la câteva sute de metri mai jos decât cele două piețe. Acestea sunt lucrate cu atenție și străbătute de o scară minuțios lucrată și foarte abruptă. Sunt proiectate și pentru dirijarea apei. Site-ul conține, de asemenea, o serie de structuri ceremoniale, cum ar fi usnu cel mare, construit pe un deal tăiat, Scara gigant, și apeductul furnizează apă la micile stocări și distribuiri de apă.
Sectoare

Complexul arheologic de la Choquequirao este împărțit în 12 sectoare. In timp ce componența fiecărui sector este diferită, terasele utilizate în diverse scopuri sunt comune peste tot, în toate sectoarele . Se pare că cele mai multe dintre clădirile de aici au fost clădite fie în scopuri ceremoniale, fie ca reședințe ale preoților sau au fost folosite pentru a stoca produsele alimentare.
Sectorul 1
Aceasta este cea mai mare și cea mai nordică parte a complexului arheologic. Există 5 clădiri construite pe terase, la diferite nivele, un templu și o piață, precum și o piață mai mică în zona cea mai de sus a sectorului. Două dintre clădiri par să fie qullqas (depozite). Cele trei clădiri lungi, numite kallankas erau probabil reședințe de preoți.

Sectorul 2
Aici se află majoritatea depozitelor, numite qullqanpatas. Intr-o parte a acestui sector există 16 platforme de ceremonial cu trasee de canale între ele, canale  care se ramifică din traseul principal de apă.

Sectorul 3
Acest sector este între zona hanan (ridicată) și zona de urin (scăzută) a complexului și conține ceea ce se crede a fi Hawkaypata (Haucaypata), sau piata principală. La periferia pieței există două clădiri interesante. La nord, există un Sunturwasi și un kallanka cu un singur nivel, edificiu utilizat probabil pentru ceremonii. Spre est se găsesc clădiri cu două nivele. Piața principală este discutată mai detaliat în secțiunea numită Centrul ceremonial, din acestă pagină.

Sectorul 4
Acest sector este situat în zona de sud a complexului, zonă cunoscută sub numele de zona Urin. Clădirea principală de aici are ziduri care au avut, probabil, funcții de ceremonial, deoarece unul dintre ele este cunoscut sub numele de "zid de ofrande strămoșilor".


Sectorul 5
Aici, se va fi găsit usnu, repectiv un deal nivelat pentru a forma o platformă ovală folosită pentru ceremonie. Un mic perete încercuiește dealul. De pe platformă, se poate vedea piata principală a sectorului 3, munții acoperiți de zăpadă și râul Apurímac.

Sectorul 6
La sud de usnu în zona urin există Wasi Kancha ( "curtea casei"), de asemenea, cunoscută și sub numele de cartierul preoților. Aici există patru terase care au fost folosite tot ca spațiu ceremonial. In pereții teraselor este realizat un design în zig-zag, realizat din piatră de altă nuanță.

Sectorul 7
La această zonă se poate ajunge din piața principală pe o cale determinată. Situată în partea de est a complexului Choquequirao, această zonă conține terase de cultură agricolă, terase care au întindere semnificativ mai mare decât toate celelalte din întregul complex.

Sectorul 8
Pe latura de vest a complexului sunt realizate 80 de terase de cultivare împărțite în parcele de canalele de apă care se revarsă în jos de la piața principală. In această zonă, se găsește celebrul "Llamas del Sol".

Sectorul 9
Acest sector cuprinde spații de locuit generale pentru grupuri de persoane, cum ar fi lucrătorii sau familii diverse. Clădirile sunt construite pe partea de sus a platformelor artificiale cu proiectare circulară și rectangulară. Toate sunt interconectate prin scări și alei înguste.

Sectorul 10
Această zonă, numită paraqtepata are 18 platforme terasate. Acestea au canale de irigare și în paralel sunt unite cu scări de piatră.

Sectorul 11
Cele 80 de terase folosite pentru cultivare în acest sector, numit phaqchayuq ( "una cu o cascadă"), sunt cele mai extinse în întregul complex. Se găsesc, de asemenea, mici incinte cu plan patrulater și cu două nivele utilizate pentru ceremonii și pentru viață cotidiană. Afară, există trei fântâni de apă folosite pentru băut și pentru a furniza apă canalelor de irigare.

Sectorul 12

Acest sector se află la trei ore de mers pe jos în partea superioară a complexului. Aici există 57 platforme cu sisteme de irigare permanente. In terasele cele mai de sus există clădiri pentru ceremonie și un bazin de apă alimentat de un izvor. In incintele semicirculare au fost găsite cioburi, unelte ceramice din piatră și resturi de oase.

Orice descriere a unui edificiu nu poate fi foarte greu de realizat veridic fără imagini ajutătoare, mai ales construcții ale unei civilizații despre care s-au transmis puține informații.


Centrul ceremonial
Centrul ceremonial de la Choquequirao are multe caracteristici similare cu cele ale altor centre ceremoniale incase sau ale unor locații de pelerinaj, cum ar fi Isla del Sol, Qhispi Wank'a (Quespiwanka, palatul Wayna Qhapaq), Machu Picchu / Llaqtapata, Tipon și Saywite. Traseul lung și greu de la Cusco la Choquequirao lasă spre nord Machu Picchu, având în față Machu Picchu Peak. De la Choquequirao se poate merge la Machu Picchu urmând un traseu orientat spre nord-est și care trece peste Yamana Pass. Aceasta ar fi o călătorie estimată între 7 și 10 zile.
Imagini pentru choquequirao peru map

Centrul ceremonial este format dintr-o platformă principală și o piață inferioară. Canale căptușite cu piatră transportau cu apă de ceremonie, sau chicha la altare și la băile locului. Platforma principală, unică prin dimensiune și proeminență, limita activitatea ceremonială pentru regalitate și clasa ministerială. Acest lucru pare dovedit de faptul că singura intrare pe platformă se făcea printr-o ușă dublă, care era menită a controla accesul la spațiul sacru. Alte caracteristici ale centrului ceremonial includ structuri care marchează direcția unor evenimente solare, cum ar fi cele legate de iunie și decembrie când se produceau solstițiile soarelui în momentele de răsărire și de apus.
Situat în platforma principală, Giant Stairway se deschide spre răsăritul soarelui la solstițiul din decembrie. Măsurată la 25 de metri lungime și 4,4 metri lățime, această structură pare să fi avut o funcție pur ceremonială, deoarece scările se încheiau brusc la mijlocul unui deal și nu ducea nicăieri. Bolovanii mari, de  peste contratreptele scării devin complet iluminați atunci când soarele solstițiului decembrie răsare. Gary R. Ziegler și J. McKim Malville au postulat că, atunci când bolovani devin iluminați, este momentul similar cu cel când piatra mare Torreon de la Machu Picchu devine și ea iluminată.
In piața de jos un grup de structuri s-au prezumat a fi altare de apă și băi. Această credință are loc în funcție de asemănarea lor puternică cu cele de la sectorul 2 de la Llaqtapata și pentru că există numeroase canale de apă care duc la acea porțiune din piață. In general, se pare că site-ul a fost ales, așa cum a fost Machu Picchu, pentru localizarea sa geografică sacră, și a fost proiectat pentru a facilita ritualul și activitatea ceremonială.


Subsectoare

Zona din jurul locației arheologice Choquequiaro conține mai multe subsectoare care au fost asociate culturii incașe, cultură care a prosperat în Choquequirao, ceea ce sugerează că subsectoarele sunt cel mai probabil o parte a site-ului. Designul, stilul de construcție, și paralele culturale susțin că aceste sectoare au fost strâns legate între ele, cu Choquequiaro și Inca, la un moment dat în istoria lor. Lipsa spațiului de locuit în aceste sectoare, sugerează că acestea au fost, probabil, avanposturi pentru agricultura din Choquequirao, mai degrabă decât locații independente. Din cauza diferențelor de proiectare și de stiluri de construcție, se crede că aceste sectoare au fost construite în trei faze diferite.

Aprecieri asupra construcțiilor
Toate materialele utilizate pentru construcția diferitelor sectoare ale complexului central și a locațiilor înconjurătoare au fost exploatate din carierele locale. Roca metamorfică în carierele din zona Choquequirao, nu a putut da zidării la fel de remarcabile precum cea de la Machu Picchu. In schimb, intrările și colțurile au fost prelucrate din cuarțit, iar zidurile au fost realizate din achlar și tencuite cu lut. Apoi au fost vopsite într-o culoare portocaliu deschis.


Acces
In prezent, așa cum s-a arătat mai sus, singura modalitate de a avea acces la Choquequirao este de o excursie de două zile. Traseul începe la satul Cachora, care se află la aproximativ 4 ore de la Cuzco, Peru. Există mai multe opțiuni pentru tururi ghidate cu sprijinul unor companii turistice situate în Cuzco.
Constructia transportului prin cablu spre vechea locație arheologică de la  Choquequirao a fost declarată o prioritate de Guvernul Regional Apurímac, cu ajutor financiar central al statului. Această investiție va reduce o excursie de două zile la o plimbare cu transportul prin cablu de numai 15 minute.
Camera Națională a Turismului (Canatur), consideră că încă din primul an de funcționare telecabina spre Choquequirao va fi solicitată de circa 200.000 de turisti, ceea ce va genera un venit de 4 milioane $, cu folosirea unui tarif mediu de $ 20 pe bilet.


Artă aplicată
Cea mai mare parte a amănuntelor de artă  de la Choquequirao se află în zona de terase unde a avut loc cultivarea. Arheologii au documentat douăzeci și cinci figuri semi-naturaliste pe terasele sectorului 8 de la Choquequirao. Rocile folosite pentru a construi pereții sunt șisturi întunecate în timp ce imaginile sunt camelide din calcocuarcită albă, o gresie de cuarț și carbonat. Motivele variază între camelide o înălțime maximă de 1,94 m și una minimă de 1,25 m. In anul 2004, arheologul Zenobio Valencia de la Universitatea San Antonio Abad din Cusco găsit mai multe figurine camelide din pietre albe într-un grup de terase într-un singur sector al sitului arheologic.
Intr-o descoperire recentă, de exemplu, a descoperit o scenă în terasele de piatră cu cuarțit alb care prezintă mai multe Llamas încărcate cu mărfuri în picioare. Pe peretele terasei cea mai de sus este un model în zig-zag executat din același cuarțit. Acest stil de design este unic la Chachapoya și nu a fost găsit în alte site-uri de construcție incase, ceea ce indică faptul că lucrătorii din Chachapoya este posibil să fi fost implicat în construcția de Choquequirao, așa cum s-a mai menționat.


Descoperirea arheologică

Potrivit lui Ethan Todras-Whitehill de la New York Times, primul vizitator non-incas  la Choquequirao a fost exploratorul Juan Arias Díaz în 1710.  Prima referință privind locația a fost făcută de Cosme Bueno, în 1768, dar a fost ignorată la momentul respectiv. In 1834 Eugene de Santiges a redescoperit locația arheologică. In 1837 Leonce Agrand a marcat geografic Choquequirao pentru prima dată, dar hărțile sale au fost uitate. După ce Hiram Bingham, descoperitorul așezării de la Machu Picchu, a vizitat Choquequirao, în 1909, monumentul a câștigat mai multă atenție. Primele săpături au început totuși târziu, în anii 1970.


Drumeția montană spre locație
Drumul spre Choquequirao pornește din satul Cachora, care este o localitate la vest de orașul Cusco, pe un parcurs de jos de 4-5 ore. Traseul trece de obicei pe la Cachora prin Valea Apuramic la Chiquisca unde majoritatea drumeții pot dormi peste noapte. De la Chiquisca traseul continuă de-a lungul râului Apurímac, înainte de a urca la Santa Rosa și apoi pe Marampata. Choquequirao se află la marginea muntelui Marampata.
Traseul către Choquequirao nu poate fi finalizat cu success fără support. De aceea majoritatea drumeților se alătură unor grupuri organizate care includ un ghid, echipamente de camping, catâri și hamali pentru a transporta unelte și un bucătar pentru a prepara alimente.
De la Choquequirao este posibil să se continue drumeții la Machu Picchu. De la Choquequirao itinerariile spre Machu Picchu variază. Cele mai multe călătorii variază de la 7 zile la 10 zile, și implică trecerea peste Yanama Pass, care trece la 4668 (4670) de metri altitudine. Acesta este cel mai înalt punct al drumului. Drumeții au nevoie să fie bine aclimatizați pentru aceasta călătorie pentru a evita răul de altitudine.
Peste 5.000 de persoane au ajuns la Choquequirao în 2013.

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară


Imagine similară

Imagine similară

Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagine similară
Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru

Imagini pentru choquequirao peru

Imagini pentru choquequirao peru

Imagini pentru choquequirao peru

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagine similară


Imagini pentru choquequirao peru

Imagini pentru choquequirao peru

Imagini pentru choquequirao peru

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru



Imagini pentru choquequirao peru

Imagini pentru choquequirao peru

Imagine similară

Imagini pentru choquequirao peru


Imagini pentru choquequirao peru

Imagini pentru choquequirao peru
Spre Vilcabamba
Imagini pentru choquequirao peru