miercuri, 22 iunie 2016

PLAS NEWYDD -Castele britanice


Plas Newydd ( a nu se confunda cu casa cu același nume de la Llangollen), este palatul familiei marchizului de Anglesey. Palatul este un conac elegant din secolul al 18-lea proiectat de James Wyatt într-un amestec de stiluri clasice și gotice, construit în jurul unui hol din secolul al 14-lea.
In interiorul casei se află o pictură murală deosebit de întinsă realizată de Rex Whistler și o expoziție despre activitatea sa. Palatul se află într-o poziție pitorească cu vedere la strâmtoarea Menai și cu vedere spre culmile îndepărtate ale Snowdonia.


Istoric
Cu toate că paltul văzut astăzi aparține, în mare parte, secolului al 18-lea rădăcinile Plas Newydd poartă înapoi în secolul al 14-lea, când Estate a fost deținută de familia Griffiths og Bangor. Sala Mare a supraviețuit, cu ușile de acces la fiecare capăt. O pereche de turnuri massive și dominatoare au fost adăugate mai târziu.
Estate a trecut după un timp la familia Bayly, care și-au schimbat mai târziu numele de familie în Paget. In secolul al 18-lea James Wyatt a fost chemat de familia Paget pentru a proiecta un conac la modă. Wyatt, poreclit "Wyatt distrugătorul", a păstrat turnurile și sala, și le-a înglobatt într-o casă georgiană elegantă, cu gazon larg, ce coboară  spre apă.


Fațada sudică a palatului
Henry Paget a luptat in batalia de la Waterloo, în 1815. El a pierdut un picior în luptă, dar curajul lui pe teren și calitățile de conducerea luptei l-au făcut un erou național, și a fost numit primul Marchiz Anglesey. Marchizul a fost prima persoană din Marea Britanie care a folosit un picior de lemn complet articulat, picior care se îndoia ca un picior normal. Există o expoziție cu luptele și rolul marchizul în ele. Piciorul artificial se poate vedea pe un pe ecran.
La sfârșitul sec.al 19-lea al cincelealea Marchiz Anglesey a transformat capela palatului într-un teatru, unde se desfășurau spectacole de teatru regulate, cu marchizul luând adeseori rolul principal masculin.


Palatul de astăzi reflectă viața de la Plas Newydd în anii 1930, un deceniu fiind reflectat frumos de filme de casă ale vieții de familie a celui de al șaselea Marchiz, căci el a fost un cineast pasionat. Acesta a făcut ultimele modificări notabile în casă, a renunțat la teatrul tatălui său pe care l-a combinat trei camere pentru a realiza sala de mese curentă.
A șasea Marchiză, Margery, a fost puternic implicată în crearea interioarelor elegante care se văd astazi. Ea l-a solicitat pe Rex Whistler pentru a picta picturi murale superbe, care reprezintă punctul culminant al unei vizite la Plas Newydd. Whistler a devenit un prieten de familie și s-a îndragostit de fiica cea mare a familiei, Caroline. Moartea lui în serviciu active, în 1944, pare să fi afectat familia profund.


Din 1949 Plas Newydd a fost folosit ca bază de formare cadeților navali. Prima școală a fost HMS Conway, care a fost acostată în aproape strâmtoarea Menai. In anii 1950 unii dintre cadeți au trăit în aripa de est a conacului, bloc stabil folosit în continuare cu săli de clasă și de cazare. In anul 1964 întreaga școală a fost mutată din motive construcție. Cu toate că palatal cel vachi încă a existat, școala a fost închisă în 1974. Există exponate despre istoria școlii și a cadeților care au trăit și au învățat la Plas Newydd.
In jurul casei sunt  amenajate grădini superbe, bazate pe un design de Humphry Repton. Vizitatorii se bucură de o plimbare prin pădure deasupra malurilor strâmtorii, spre grădini rododendronice, de-a lungul unor trasee presărate cu flori multicolore.
Locația plasată deasupra strâmtorii Menai este pur și simplu uimitoare, iar combinația dintre istorie, interioarele luxuriante și grădinile minunate fac din Plas Newydd o atracție turistică de excepție.