miercuri, 19 martie 2014

ROMA - AREA FICUS, OLEA, VITIS XXXX



Suprafața (area) cu smochin, măslin și viță de vie (în latină, Ficus, Olea, Vitis), a fost o zonă sfântă de pe esplanada din Forum Romanum, zonă care nu a fost niciodată pavată. Ea a fost destinată a face loc creșterii unui smochin, unui măslin și unei vițe de vie.
Area Ficus, Olea și vitis
Suprafața sacră era situată în apropiere de Lacus Curtius și înaintea Rostrelor imperiale.
Este vorba de un spațiu deschis sub cerul liber, de formă pătrată, cu latura de circa  4 metri. In solul afânat a fost plantat un smochin și o viță de vie. Mai târziu a fost adăugat și un măslin pentru a face umbră. Statuia lui Marsyas,este reprezentată pe  Plutei Traiani, care se afla în apropiere.
Plutei Traiani (anaglyfele lui Traian) sunt două panouri de marmură ornate cu basoreliefuri, panouri care datează de la începutul sec.al 2-lea e.N. Acestea sunt în prezent expuse în Curia Julia. Ele oferă informații valoroase despre topografia Forumului Roman în cel de al doilea secol e N, care este prezentat pe toată lungimea în fundalul basoreliefurilor.
Una din Anaglyfele lui Traian
Nu se cunoaște semnificația plantării și protejării seculare a celor trei plante, dar este sigur că faptul este legat de timpurile legendare ale începuturilor Romei.

Cei doi copaci și vița de vie, plante vizibile astăzi, s-au plantat în 1956.