joi, 30 mai 2013

ROMÂNIA - DEZVOLTAREA IN PERIOADA NICOLAE CEAUȘESCU 1965-1989


                  In această perioadă România a devenit relativ independentă, din punct de vedere economic, față de U.R.S.S.
Până în 1980  Romania avea una dintre cele mai mari rate  de acumulare a capitalului din lume.
România era printre cei mai mari producători din lume de produse petroliere finite, oțel, locomotive, avioane și instalatii petroliere, producția industrială din anul 1970 fiind de 100 de ori mai mare ca cea din 1945.
In această perioadă au fost dezvoltate foarte multe proiecte, cum ar fi: hidrocentralele Portile de Fier I si II, canalul Dunăre-Marea Neagră, peste 100 de hidrocentrale, multe rafinării și unități de prelucrare a minereului, proiectul centralei nucleare de la Cernavodă, rețeaua de metrou a Bucureștiului și multe altele.
Datorita aplicării unor noi metode, producția de cereale s-a dublat față de anul 1960, același lucru întâmplându-se și cu producția la hectar.
O parte a producției nu era adecvată exportului și deși România era cel mai mare producător de cereale din Europa de Est, datorită colectivizării și datorită mentalității comuniste, agricultura producea mult sub pontențial. Chiar și așa, dacă datele sunt reale, producția agricolă a României până în anul 2009 a fost cu mult sub nivelul producției din 1989.
In această perioadă, 965-1989, făcând abstracție de politica comunistă, România a fost un exemplu ca economie și mai puțin ca nivel de trai. Măsurile luate pentru industrializarea accelerată și pentru plata datoriei externe nu au fost tocmai bune pentru România, sau pentru populația României. Exporturile masive au lipsit populația de produse alimentare, condamnând-o la expediente și la "cozi" în fața magazinelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu