sâmbătă, 13 octombrie 2012

ORDINE, DECORATII ȘI MEDALII ROMÂNE SPECIFICE RĂZBOIULUI DE REÎNTREGIRE




    
- Ordinul Mihai Viteazul

Creat în septembrie 1916, acest ordin este cea mai înaltă distincție militară română, acordată pentru un rol strălucit pe câmpul de luptă (statuturile acestui ordin au fost cu adevărat definite în anii 1938 și 1940). El poartă numele voevodului Mihai I-ul, al Țării Românești, primul unificator al celor trei Principate române de pe întinsul vechii Dacii

Ordinul comporta trei clase :

















-          Clasa I-a : cruce ale cărei brațe au 60 mm lungime, Ea se purta adățată fără panglică, agățată pe partea stângă a pieptului.

-          Clasa a 2-a : cruce cu brațele lungi de 60 mm. Se purta în jurul gâtului suspendat de o panglică care trecea printr-un inel alăturat crucii printr-o coroană de 28 mm înălțime.

-          Clasa a 3-a : cruce cu brațe lungi de 40 mm. Se purta pe pieptul stâng, susprndată cu o panglică care trecea printr-un inel alăturat crucii printr-o coroană înaltă de 20 de mm.

Crucea din primul tip s-a folosit în Primul Război Mondial :

-          cruce emailată în albastru pe ambele fețe

-          avers : în centru, la întâlnirea brațelor crucii, monograma coroanei lui Ferdinand I-ul

-          revers : în centru, la întâlnirea brațelor crucii, se afla data 1916, data creării ordinului

Există diferite fabricații, cu diferențe de culoare de albastru la email, la metalul utilizat (din vermeil, din argint și din bronz aurit).  

 
Crucea Clasa a 3-a  avers și revers
















 
Crucea Clasa a 3-a  variantă  avers și revers
 
 

- Ordinul Crucea Reginei Maria

A fost creat în martie 1917 pentru a fi decernat tuturor militarilor sau civililor, care s-au distins în domeniul sanitar pe timp de război, sau pet imp de pace. Primele atribuții s-au referit la Primul Război Mondial, având o panglică portocalie uni (în 1938 va fi creată o panglică de război, având o panglică portocalie cu margini din fir de aur).

Ordinul aveda 3 clase :

-          Clasa I-a : cruce din vermeil emailat cu alb pe fiecare față. Centrul aversului era marcat de o cruce roșie emailată, iar cel al reversului monograma Reginei Maria

-          Clasa a 2-a : cruce din vermeil, sau din bronz aurit. Centrul aversului poartă monograma Reginei Maria, iar cel al reversului data creației, 1917

-          Clasa a 3-a : cruce de bronz identică cu cea de la clasa a 2-a

Ordinul a fost atribuit francezilor din misiunea Berthelot și se întâlnesc fabricații franceze din a 2-a și a 3-a clasă, care nu poartă data creației pe revers.
Ordinul Crucea Reginei Maria  Clasa I-a
avers și revers
 
                                                  Ordinul Crucea Reginei Maria  Clasa a 2-a
                                                 de fabricație franceză, în vermeil poansonat
                                Avers și revers, Centrul aversului nu are poansonată data de 1917


- Crucea comemorativă a războiului

A fost creată în iulie 1918 pentru a onora militarii și civilii, români și străini, care au participat la Primul Război Mondial (sau Războiul de Reîntregire Națională) în rândurile sau în colaborare cu armata română (spre exemplu, crucea a fost atribuită și militarilor francezi).
In afară de diferențele de fabricație, există două tipuri de cruce comemorativă a Războiului, care se deosebesc după revers.
- Primul tip are inscripționat pe revers 1916-1918


Model 1, cel mai comun - avers și revers





 
 
 

Variantă a modelului 1 cu zimțare măruntă a fondului

Variantă a modelului 1 cu zimșare mai pronunțată a fondului
 
 
Model 2, cu crucea mai groasă și cu inel mult mai mare la panglică
Model 3 - variantă diferită de fabricație , cu puncte pe fond,
cifrele de pe revers mai mici și monogramă diferită,
altă țesătură la panglică.
 
Model 4 - Bordurile și cercul central sunt aurite,
iar fondul este negru, culori mai vii la panglică.
 
 
Al 2-lea tip, cu revers 1916-1919
 
In anul 1919 combatanții au fost rechemați pentru continuarea războiului împotriva trupelor ungare și eliberarea Transilvaniei. Trupele române au distrus armata ungară, au ocupat Budapesta și au avansat până la Gyor.

Panglicile au fost ornate cu o diversitate de agrafe, care aminteau de cele mai renumite de luptă. Agrafele au fost executate din alamă ambutisată și au fost atașate de panglică. Se cunosc agrafe înscrise cu București, Ardeal, Carpați, Cerna, Dobrogea, Dunărea, Jiu, Mărășești, Mărăști, Oituz, Tg.Ocna, Turtucaia, Siberia, Italia, 1916,1918,1919.
 
 
- Medalia Victoriei, sau Interaliată
 
  Ea a fost creată în septembrie 1921 după principiile stabilite la începutul anului 1919 și respectate  de țările aliate (13 țări), care au adoptat această medalie comemorativă colectivă. Modelul român a fost creat de sculptorul Constantin Cristescu. Există multe variante de fabricație, dar numai modelul oficial este semnat de creator.
Model oficial -agațătoare cu bulă.
 
Varianta 1
 
Varianta 2
 
Variana 3
 
Varianta 4
 
Reversul tuturor variantelor, ca și al versiunii oficiale, are un ornament circular sub forma unui lanț. Numai varianta oficială are semnătura creatorului pe una din zalele lanțului. Una din variante nu are niciun însemn pe zalele lanțului, iar celelalte au însemnări grosiere, dar nu semnătura.
 
 
- Insigna Răniților de război
 
A fost realizată în anul 1919