marți, 28 august 2012

ROMANIA -Primul Război Mondial – România în Tratatul de la Neuilly BBB X

         In acest tratat privind Bulgaria, România a făcut parte după semnarea altor tratate din cadrul Conferinţei de Pace de la Paris. Anterior semnase Tratatul cu Austria şi Tratatul Minorităţilor, la 9 decembrie 1919, Tratatul de la Trianon, la 4 iunie 1920 şi Tratatul de la Sevres la 10 august 1920.
          La 27 noiembrie 1919, la Neuilly – sur – sene s-a semnat Tratatul cu Bulgaria. Intr-o tăcere impresionantă din partea bulgară a semnat Stamboliski, primul ministru bulgar. Delegaţia bulgară primise Tratatul provizoriu de pace la 19 septembrie 1919 şi a depus la 24 octombrie obiecţiile sale într-un memoriu redactat de diplomaţii bulgari Gheşov şi Tokov. Delegaţia solicita clemenţă deoarece nu tot poporul fusese de acord cu războiul alături de Puterile Centrale şi că Bulgaria suferise o schimbare sufletească şi că era democrată şi regenerată, ca şi Franţa după Revoluţia din 1789. In schimb, Bulgaria nu renunţa la pretenţiile teritoriale asupra Dobrogei, Macedoniei, Serbiei până la Morasa şi Traciei. In acest fel justifica rapacitatea demonstrată în timpul războiului. Cerea admiterea în Liga Naţiunilor şi concesii în privinţa efectivelor armatei şi a flotei.
              In răspunsul Aliaţilor din 2 noiembrie 1919 se preciza politica de cucerire şi de jaf dusă de guvernul şi armata bulgară, atacând pe la spate pe sârbi şi români, care luptau pentru revendicări naţionale, sau atacând armatele ruse şi franco-engleze. Luptând alături de Puterile Centrale, bulgarii contribuiseră la prelungirea războiului şi deschiseseră Germaniei drumul spre răsărit şi întrerupseseră comunicaţia aliaţilor cu România şi Rusia. Bulgaria nu a cerut pacea decât atunci când a fost învinsă şi silită să depună armele. Conferinţa de pace n-a făcut nici o concesie teritorială Bulgariei, iar în privinţa României s-au menţinut frontierele fixate prin Pacea de la Bucureşti din 1913. S-au făcut unele rectificări în favoarea sârbilor şi mai considerabile în favoarea grecilor, care au dobândit Tracia de sud.
Reparaţiile de război impuse Bulgariei prin tratat către puterile Aliate şi Asociate s-au ridicat la două miliarde şi un sfert de franci aur.
In urma războiului pierdut cu turcii, grecii au pierdut teritoriile acordate în favoarea acelora (Tracia de sud), fapt stabilit oficial prin pacea de la Lausane la 24 iulie 1923.
Acela a fost Tratatul cu Turcia al Marilor Puteri Aliate, tratat prin care Turcia republicană şi-a dobândit frontiere fireşti.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu