duminică, 28 august 2011

CELE 10 FEMEI CARE CONDUC LUMEA IN 2011

Yingluck Shinawatra, premierul Thailandei


Criticii spun ca singura calitate politica a lui Yingluck Shinawatra este ca aceasta este sora cea mica a premierului demis Thaksin Shinawatra.
Yingluck, care a studiat administratia publica de la Universitatea de Stat din Kentucky, si-a petrecut o mare parte din viata facand sa mearga afacerile lui Thaksin.
Dar, pe 17 mai, ea a crescut in importanta nationala dupa ce a fost aleasa presedintele partidului fratelui ei. Doar doua saptamani mai tarziu, pe 3 iulie, partidul sau a castigat 265 din 500 de locuri parlamentare, si pe 5 august parlamentul thailandez oficial a confirmat-o in functia de prim-ministru. Pe langa depasirea prejudecatilor ca fratele ei conduce Thailanda din exil, Yingluck trebuie sa indeplineasca promisiunile sale populiste, cresterea salariului minim si oferirea de servicii gratuite Wi-Fi, fara a distruge economia.
Aceasta va mai trebui, pe plan extern, sa abordeze diplomat relatia defectuoasa cu statul Cambodgia.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei

Cel mai influent politician de sex feminin din lume, Angela Merkel, a facut un doctorat in fizica in Germania de Est, inainte de a se indrepta spre politica. Ea a castigat un loc in Bundestag in timpul alegerilor generale dupa unificarea celor doua Germanii in decembrie 1990, pentru ca apoi cancelarul Helmut Kohl sa o numeasca ministru doar un an mai tarziu.
Fara copii si casatorita de doua ori, presedinte al Uniunii Crestin Democrate, Merkel este rezervata si modesta in cele mai multe cazuri. Dar, asa cum a spus revistei TIME intr-un interviu 2010, ea are multa incredere in propriile forte: "Ai putea spune cu siguranta ca nu m-am subestimat niciodata. Nu este nimic in neregula cu a fi ambitios”.

Cristina Fernandez de Kirchner, presedintele Argentinei

Aleasa presedinte in noiembrie 2007 (fiind succesoare sotului ei Nestor Kirchner), Cristina Fernandez de Kirchner a dovedit ca este propriul ei stapan.
Chiar daca elita argentiniana formata din barbati se adapteaza mai greu ca o femeie le conduce tara, Fernandez a supravietuit unui impas puternic in care se afla agricultura statului sau, problemelor economice si de coruptie, care au culminat cu remiterea din functie a guvernatorului Bancii Centrale a Argentinei.
Cu aspectul ei uimitor si talentul retoric, ea este comparata innevitabil cu fosta Prima Doamna Eva Peron.

Dilma Rousseff, presedintele Braziliei

 
"As dori parintii care au fete sa se uite direct in ochii lor si sa le spuna: 'Da, o femeie poate!’,” a spus Dilma Rousseff in urma victoriei sale in alegerile din al doilea tur de scrutin al Braziliei din octombrie 2010.
Cand si-a inceput mandatul in cea de-a patra democratie din lume ca numar de locuitori, ea a devenit primul presedinte de sex feminin al tarii sale. Victoria ei a fost considerata un castig al tuturor femeilor-lideri din lume. Aceasta s-a bucurat si de sustinerea fostului presedinte brazilian Inácio Lula da Silva.

Julia Gillard, premierul Australiei

Dupa ce a ajutat la organizarea unei lovituri alaturi de partidul Muncii din Australia pentru a-l demite pe premierul Kevin Rudd pe 24 iunie 2010, Julia Gillard a devenit atunci primul premier femeie din Australia la varsta de 48 de ani. Pentru a-si propulsa partidul, ea a cerut organizarea alegerilor anticipate la numai trei sptamani de cand a ocupat functia de prim-ministru.
Cu toate astea, alegerile din august 2010 nu au avut rezultatele scontate, partidele primind un numar de voturi asemanator. Dupa negocieri prelungite timp de doua saptamani, Gillard a reusit sa asigure o majoritate de 50% in parlament si sa formeze un guvern minoritar cu mai multi candidati independenti.

Ellen Johnson Sirleaf, presedintele Liberiei

Educata la Universitatea din Wisconsin si la Harvard, primul presedinte de sex feminin din Africa a fost ministru de finante al Liberiei la sfarsitul anilor 1970.
Dar, atunci cand Samuel Doe a preluat puterea printr-o lovitura de stat militara in 1980 si i-a executat pe seful statului si pe membrii Cabinetului, Ellen Johnson Sirleaf a fugit in Kenya, unde a devenit director la Citibank.
Ea a revenit pentru a candida la alegerile prezidentiale din 1996 si a pierdut in favoarea lui Charles Taylor. In 2005, ea a candidat din nou si a castigat, cu promisiunea de a aduce sensibilitatea materna si emotie presedintiei- o promisiune importanta pentru o tara care nu si-a revenit din anii de razboi civil.

Sheik Hasina Wajed, premierul statului Bangladesh

 
Sheik Hasina Wajed, in varsta de 63 de ani, lider al partidului de centru-stanga Liga Awami, are o poveste impresionanta. In timpul loviturii de stat din 1975, niste asasini au ucis 17 membri ai familiei sale - inclusiv fiul ei, cei trei frati, mama si tatal acesteia, fostul prim-ministru Sheikh Mujibur Rahman.
Hasina, care avea atunci 28 de ani, era din intamplare in afara tarii. Mai apoi, ea a supravietuit mai tarziu unui atac cu o grenada care a ucis mai mult de 20 de persoane.
Hasina a fost aleasa pentru prima data prim-ministru in 1996. Dar, in 2001, Transparency International a numit Bangladesh cea mai corupta tara din lume, iar Hasina a fost demisa. Acesta nu a fost sfarsitul ei politic, deoarece in ianuarie 2009 Liga Awami a castigat 230 din 299 de locuri in parlament si de atunci ea ocupa pozitia de premier. 
 

Johanna Sigurdardottir, premierul Islandei

Dupa ce economia Islandei s-a prabusit in octombrie 2008, Johanna Sigurdardottir s-a luptat cu un val de nemultumire pe tot drumul catre functia de premier.
Nu a fost tocmai o surpriza faptul ca acesta a fost aleasa premier: fosta insotitoare de zbor devenita politician a castigat opt alegeri consecutiv de la intrarea in 1978 in Parlamentul European, fapt care a facut sa fie cel mai longeviv europarlamentar si unul dintre cei mai populari.
In afara prima femeie prim-ministru al Islandei, Sigurdardottir, in varsta de 68 de ani, este, de asemenea, primul sef de stat din lume care si-a declarat orientarea sexuala. In iunie 2010, atunci cand Islanda legalizat casatoriile intre homosexuali, Sigurdardottir si partenera ei si-au unit destinele.

 Laura Chinchilla, presedintele statului Costa Rica

Fostul vice-presedinte in cabinetul laureatului Premiului Nobel, Oscar Arias Sanchez, Laura Chinchilla a castigat 47% din voturi la alegerile prezidentiale din februarie 2010.
Intr-o tara din ce in ce mai ingrijorata de criminalitate, politiciana de centru-stanga a jucat roluri importante in domeniul securitatii, fiind atat ministru al Securitatii Publice, cat si al Justitiei din partea Partidului Eliberarii Nationale. Fiind o conservatoare, acesta se opune casatoriilor intre homosexuali, avortullui si legalizarii pastilei de a doua zi.
 

Tarja Halonen, presedintele Finlandei

 
Provenind dintr-o familie din clasa muncitoare din centrul orasului Helsinki, Tarja Halonen a construit o cariera de mare succes politic prin inchegarea de legaturi cu sindicatele si organizatiile neguvernamentale. Ocupand functia de presedinte din 2000, ea a aparat vehement rolul Presedintelui in calitate de comandant suprem al fortelor armate si a militat impotriva aderarii tarii sale la NATO.
Hobby-urile ei sunt atipice pozitiei ei puternice, aceasta spunand ca ii place inotul si sa aibe grija de cele doua pisici ale ei.


 



ROMANIA - CELE MAI MARI 10 ORAŞE

10 IULIE 2010
1. Bucuresti - 1.942.254
2. Timisoara - 311.428
3. Iasi - 309.631
4. Cluj-Napoca - 305.636
5. Constanta - 301.221
6. Craiova - 298.740
7. Galati - 290.593
8. Brasov - 276.914
9. Ploiesti - 227.194
10. Braila - 210.245