sâmbătă, 23 aprilie 2011

ROMA V - FORUMURILE IMPERIALE

Forumurile Imperiale au fost o serie de mari piețe, de mari Forumuri costruite de câțiva împărați pe parcurs a un secol și jumătate, între anul 46 e.A și 113 e.N. Ele s-au situat în centrul Romei împăraților și în imediata apropiere de străvechiul Forum Romanum. Aceste inițiative ale împăraților au apărut datorită faptului că Forum Romanum, adică vechea piață publică republicană devenise atât de strâmtă încât nu mai putea adăposti reuniunile popolare, ședințele de judecată, o bună desfășurare a afacerilor publice și a comerțului.
Forumul Romanum își avea începuturile în sec.al 6-lea e.A, pe timpul când Roma era monarhică. Această piață a fost timp de secole centrul politic, religios și economic al orașului cu destin glorios. Datorită noilor edificii adăugate pe parcurs și a reconstrucției unora vechi, pentru a i se da un aspect mai maiestuos, Forum Romanum n-a cunoscut niciodată un caracter unitar. Sub Caesar și sub Augustus, construcția basilicii Julia și reconstrucția basilicii Aemilia, au avut darul de a mai regulariza piața prin delimitarea laturilor ei lungi. Acele i-au conferit o oarecare regularitate.

Forumul lui Traianus

Caesar a fost primul care a simțit că spațiul public roman trebuia lărgit și îmbogățit. El a început construirea unui nou forum la nord de cel vechi, apoi Augustus, Vespasianus, Nerva și Traianus.
Intinse, cu aproximație, de la actuala Piazza Venezia până la basilica lui Maxentius, Forumurile Imperiale s-au închegat într-un ansamblu monumental de prim ordin și de neegalat. Cu porticurile lor și cu templele, cu bibliotecile, cu basilicile lor, forumurile au devenit expresia prestigiului împăraților constructori.
Cu toate acestea Forum Romanum nu a fost abandonat. Augustus a ridicat în el un templu dedicat lui Caesar divinul, iar lui i s-au ridicat, la mică distanță în timp, două arcuri de triumf pe același loc, în anul 29 e.A și 19 e.A. Vespasianus și-a avut și el aici propriul templu la baza Capitoliului. Până la căderea Romei, a continuat amplasarea de monumente votive și repararea celor vechi.


Forumul lui Augustus

Forumurile imperiale au fost cercetate arheologic, în mod științific, abia în sec.al 19-lea. Atunci au fost debarasate de construcțiile medievale care se ridicaseră peste rămășițele lor. Apoi, între anii 1924-1932, sub Bnito Mussolini, cercetările au continut pentru a se putea deschide marele bulevard Via dei Fori Imperiali (sub numele inițial de Via dell’Impero). Aceast boulevard a secționat iremediabil ansamblul Forumurilor Imperiale începând cu anul 1932. Artera, largă de 30 de metri și lungă de 850 de matri, trasează o linie dreaptă între Piazza Venezia și a fost menită să degajeze vederea spre Colosseum, mărturie a măreției Romei.
Via dei Fori Imperiali a devenit o magistrală folosită la mari defilări pentru Italia interbelică și prezentă. Sub ea nu a fost lăsat nimic valoros arheologic.